Här klättrar råttan på förskolestängslet Foto: Per-Erik Ström/SVT

Se råttorna som tvingar barnen att stanna inne

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten på Trädets förskola i Johannedal påverkas av råttinvasionen i området. Barnen kan inte vara ute i samma utsträckning som vanligt, berättar rektor Mia Löfgren.

Råttor klättrar på staketen, pilar in och ut mellan soptunnorna och är ständigt närvarande på förskolans gård. Det går inte ihop med förskolans ledstjärnor som är hälsa och miljö. Utevistelse för barnen är viktig, men sedan råttorna kommit har man tvingats tänka om.

– Jag har beslutat att barnen sover inne, för vi kan inte riskera att råttorna hoppar ner i barnvagnarna. Det är en säkerhetsåtgärd, säger Mia Löfgren, rektor Trädets förskola.

Råttinvasionen i Sundsvall

Barnen kan fortfarande vara ute och leka på gården, men det är slut på måltider vid uteborden under solen. Smulor och spill som hamnar på marken blir mat åt råttorna och det måste man självklart undvika.

Elström och giljotiner

Mia Löfgren som själv bor i området berättar att de fångat cirka tio råttor på tomten i en stor burfälla. De som bor Johannedal sitter alltså inte med armarna i kors och väntar på att kommunen lösa problemet. Men idag inleder kommunen, tillsammans med saneringsfirmor, en offensiv mot råttorna. Ström, giljotiner och gift är tre metoder som ska användas.

Så här håller du råttorna borta

  • Undvik att ha mat för husdjur utomhus.
  • Håll rent vid sopkärl och se till så att de är väl tillslutna och har lock.
  • Ha inte mat framme inomhus som inte förvaras i slutna behållare.
  • Skär ner buskage och växtlighet som är direkt intill fastigheten då detta erbjuder skydd för gnagare.
  • Städa bort bråte som exempelvis plankor och tegelpannor eller annat kring fastigheten som kan erbjuda skydd för gnagare.
  • Se till att portar och dörrar hålls stängda och har en släplist som minimerar att gnagare tar sig in.
  • Se till att springor, håligheter och andra mindre utrymmen tätas för att minimera risken för angrepp av gnagare. Tänk på att en råtta kan komma igenom ett hål som är endast 20 millimeter – som en femkrona! För en mus räcker det med omkrets lika stor som en blyertspenna.
  • Säkerställ att rör för avlopp och ventilation är tätade när de går in i fastigheten och även mellan olika utrymmen.
  • Om du hanterar döda råttor rekommenderar vi att du använder handskar. Stoppa sedan råttan i en påse och lägg den i de brännbara hushållssoporna alternativt kontakta din skadedjursfirma.

Källa: Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttinvasionen i Sundsvall

Mer i ämnet