I klippet hör du vad demonstrationen handlar om! Foto: Fredrik Israelsson

#rättslösa – demonstrerar för bättre rättsskydd åt kvinnor och barn

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på tisdagen demonstrerade en grupp kvinnor utanför polishuset i Sundsvall. De riktar uppmärksamheten mot att bara en liten del av alla våldtäktsanmälningar leder till fällande dom.

Under hashtagen rättslösa, samlas kvinnor över hela Sverige för att protestera mot att väldigt få av alla anmälda sexualbrott leder till att en gärningsman döms.

– Vi måste få till en förändring, det kan inte vara på det här sättet att bara fem procent av fallen klaras upp, säger Anna Gustafsson, #rättslösa.

På tisdagen var det #rättslösa/Härnösand/Sundsvall som arrangerade demonstrationen utanför polishuset i Sundsvall. De poängterar att det är en tyst demonstration som inte ska störa ordningen på något sätt. De begärde inte heller tillstånd för demonstrationen för att inte ”belasta polisen med ännu fler ärenden”, skriver de i sin Facebookgrupp.

Demonstrationen är nu polisanmäld för brott mot ordningslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer