Visa alla (3)
Visa alla (3)

Rebecka vill vara en resurs

Publicerad

Personer med tunga funktionsnedsättningar har länge varit osynliga i arbetslivet. Ett nystartat projekt vill ändra på det.

22-åriga Rebecka Raje läser en saga för barn på Kubens förskola som en del i projektet. Rebecka har svårt att prata, så det är hennes assistent Matilda Ström som läser boken. Hon fungerar också som tolk för det som Rebecka vill säga.

– Du vill väl kanske berätta hur det är att vara funktionshindrad. Sagan handlar om en pojke som heter Fille, som sitter i rullstol och har assistenter, säger Matilda Ström.

Rebecka nickar och instämmer i det som hennes assistent Matilda förmedlar.

Barnen lyssnar uppmärksamt och ger förslag på vad en personlig assistent kan hjälpa till med.

Mer meningsfullt

Personer med tyngsta funktionsnedsättningarna har länge varit osynliga på vanliga arbetsplatser. De är ofta hänvisade till dagverksamheter för funktionshindrade.

Projektet  som drivs som föreningen JAG och finansieras av Arvsfonden vill ändra på det.

– Så det är väl tanken att göra någonting mer meningsfullt och göra någonting för någon annan, säger Matilda Ström.

Kan vara en resurs

Projektet pågår i fem kommuner i landet. Rebecka är en av sex deltagare från Sundsvall.

– Se på Rebecka hon kan vara en resurs här på förskolan, samla barnen, och de kan få ställa frågor. Och på så sätt bryta att funktionshindrade är något konstigt, säger Ann-Christine Pettersson som driver projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer