Foto: SVT

Reflexsnurror hjälper busschauffören se resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Bussbolaget Nobina gör nu ett försök i Sundsvall med reflexsnurror på ett antal busshållplatser. Mörka hållplatser gör det svårt för busschaufförerna att se om någon väntar på bussen – och många resenärer bär heller inte reflex.

En reflexsnurra är ett hjul som finns vid vissa särskilt mörka hållplatser. När du ser bussen så snurrar du helt enkelt på hjulet, och då ger den ifrån sig en reflex som underlättar för att bussföraren ser dig och kan hämta upp dig vid hållplatsen.

– Många resenärer är ju mörkt klädda och för att våra förare ska se resenärena så har vi satt upp reflexsnurror. När man vill åka med bussen så sätter man fart på snurran, säger Gunnar Larsby, trafikchef vid Nobina.

– Jag tycker att de här snurrorna är väldigt bra och effektiva, säger busschauffören Peter Hedman.

Information

Det finns sex snurror uppsatta i Sundsvallsområdet och tre i Örnsköldsvik. Nu gäller det bara att få passagerarna att använda dem.

– Så att de inte ska bli frånåkta också. Det är också viktigt att resenärerna har egna reflexer så de syns ännu bättre, menar Peter Hedman.

Nobina vill utöka

Reflexsnurror används runt om i landet och bussbolaget Nobina vill satsa så att det blir fler på dåligt belysta busshållplatser.

– Så vi hoppas ju på att kunna visa att det här är en bra lösning och kunna hitta gemensamma sätt att kunna finansiera och införa det här på fler hållplatser, berättar Gunnar Larsby. 

– Ja, vid varje hållplats egentligen. Det skulle vara väldigt bra, säger Peter Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.