Foto: Thor-Björn Bergman

”Reformera socialtjänsten”

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Barns Rättsskydd, BRY, reagerar nu på den bristande situationen inom socialtjänsten i Sundsvall. ”Vi får många rapporter om allvarliga brister där”, säger Agneta Bravélius på BRY.

Häromdagen kom larmet från personalen inom socialtjänsten i Sundsvall. Resurserna tryter, personalen går på knäna och utsatta barn, unga och vuxna får inte tillräcklig hjälp. Ibland dröjer hjälpen längre än vad lagen kräver, konstaterar socialsekreterarna i sittt larm till politikerna.

”Allvarliga brister”

På organisationen Barns rättsskydd får grundaren Agneta Bravélius samtal och signaler om brister i socialtjänsten i hela landet. Flera av samtalen kommer från Sundsvall.

Socialtjänsten i kris

– Vi får samtal från många håll och från Sundsvall har vi tyvärr fått in allt för många rapporter om att det finns allvarliga brister. De fall som vi har kännedom om, det handlar om åtta barn, där närstående har kontaktat socialtjänsten och inte fått den hjälp de anser sig behöva, säger Agneta Bravélius.

Sen hjälp

Personalen menar att de inte räcker till och att de som ska få hjälp, bland annat utsatta barn får vänta.

-  Vi kommer för sent in. Vi kanske inte ens ger dom den hjälp de behöver i rätt tid. Jag har startat utredningar som skulle ha varit startade flera månader tidigare. Vi har träffat föräldrar som frågar varför kommer ni nu?, berättar barnutredaren Karin Gunnarsson

-  Vi hinner inte med att utredningar blir klar i tid, vi kanske inte når den kvalitet som vi önskar själva. I värsta fall kan det leda till att barn far illa, säger socialsekreteraren Jan Gerhardsen.

Risk för livet

Agneta Bravélius i Trosa har själv startat stiftelsen Barns rättsskydd för att försöka driva opinion och förbättra barnens rättsskydd i Sverige. Hon får signaler om brister inom socialtjänsten på fler håll i landet, säger hon och menar att det är hög tid för politikerna att inse allvaret i situationen.

– Det är barn som kommer i kläm och det är barn som till och med får sätta livet till. Det finns ju några exempel där socialtjänsten på olika orter i Sverige fått larm om barn som far illa, men man har valt att inte agera, att inte utreda. Eller bortförklara de misstänkta brotten in absurdum, vilket har lett till att barn fått sätta livet till, säger hon.

”Reformera socialtjänsten”

I Sundsvall menar socialsekreterarna att de saknar tillräckligt med resurser. Den pressade arbetssitutionen har lett till att många erfarna utredare har slutat. En olycklig utveckling för alla parter, menar Agneta Bravélius.

– Man behöver helt enkelt reformera hela socialtjänsten och se till att dom socialsekreterare som har de här tyngsta fallen har den utbidlning som behövs för att hjälpa utsatta barn. Hur många larmrapporter ska det behövas innan politikerna tar sitt ansvar?, undrar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet