Kommunalrådet Malin Svanholm vill se en totalförsvarssatsning och på så sätt blir också Kramfors intressant för de nya regementslokaliseringen. Foto: SVT/TT

Kramfors ger sig in i striden om regemente

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är kommunalråden från Sollefteå och Härnösand inbjudna till försvarsutskottets möte för att berätta om vad en etablering av ett regemente i Västernorrland skulle innebära.

Sollefteå och Härnösand presenterade i höstas idén om ett gemensamt regemente på plats i båda kommunerna. Nu har man också fått Kramfors med på båten.

– Tillsammans med Härnösands och Sollefteå kommuner både kan och vill vi bidra till den viktiga och nödvändiga upprustningen av det svenska försvaret, säger Malin Svanholm (S).

Kommunalråden Andreas Sjölander (S) och Johan Andersson (C) menar att de båda kommunerna kan erbjuda olika övningsmiljöer skog så väl som hav och kust.

Totalförsvar

Kramfors kommunalråd Malin Svanholm (S) vill se en totalförsvarssamverkan i försvarsetableringen.

– Kommunens unika läge och högintressanta miljö för samordnade totalförsvarsövningar och utbildningar kan tillsammans med MSB Sandö bli ett utbildningsnav för totalförsvaret.  På sikt finns också goda möjligheter att koppla ihop det militära försvaret med andra aktörer i ett totalförsvarskluster och ett samarbete kring utbildning och innovation, säger hon.

I morgon torsdag träffar kommunalråden försvarsutskottet där bland andra Jörgen Berglund (M) från Sundsvall sitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.