Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man gör ingenting för att rädda strömmingen i Bottenhavet” – hör surströmmingstillverkaren i Timrå om regeringens försök att rädda fisket. Foto: SVT

Regeringens försök att rädda surströmmingen sågas av branschen: ”Stoppa trålfisket till havs”

Uppdaterad
Publicerad

Surströmmingsbranschen har drabbats hårt av bristen på strömming.

Nu ger regeringen Jordbruksverket i uppdrag att hjälpa branschen i det man kallar en färdplan för surströmmingsindustrin.

Men branschen är inte så imponerad och önskar istället ett stopp för trålfisket i Bottenhavet.

Regeringens uppdrag innebär att Jordbruksverket får i uppdrag att skyndsamt verka för att hålla den svenska surströmmingsindustrin levande.

– Kanske se över logistikkedjor, eller leverantörskedjor så att vi ser till att surströmmingen som är en tradition och kulturell företeelse i Sverige, har möjlighet att överleva, säger landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S).

Sågas av branschen

Men på Oskars surströmming i Tynderö, Timrå, ger man inte så mycket för regeringens plan.

– Man gör ju ingenting för att rädda strömmingen i Bottenhavet, säger Jan Söderström som är ägare till Oskars surströmming.

Strömmingsbristen har gjort att det i dagsläget knappt finns surströmming att få tag på och årets produktion är avslutad på många håll och ingen vet när och om den kan dra igång igen.

Landsbygsdminister Anna-Caren Sätherberg (S) säger att man tagit en rad initiativ för att strömmingsbeståndet ska hämta sig. Hör henne i klippet ovan. Foto: SVT

Vill ha ett totalstopp

Det tar fem, sex år för strömmingen att växa till sig och landsbygdsministern hävdar att man tagit en rad initiativ för att strömmingsbeståndet ska hämta sig men i färdplanen för strömmingsindustrin står inget om att man ska se till att det finns fisk att fånga.

På Oskars i Tynderö ser man bara en lösning.

– Stoppa trålfisket till havs, säger Jan Söderström.

Hör surströmmingstillverkaren och landsbygdsministern i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.