Folkhälsomyndigheten rekommenderar utökad testning för antikroppar mot covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Västernorrland bygger upp ny organisation för antikroppstester

Publicerad

Efter regerings beslut om en utökad nationell provtagning av covid-19 arbetar Region Västernorrland nu på att bygga upp en tillfällig organisation som ska utföra antikroppstester i länet. Totalt kommer 18 heltidstjänster att behöva rekryteras.

Enligt regeringens uppdrag ska landets regioner nu skala upp testningen för covid-19 utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Staten kommer att stå för kostnaderna och syftet är att minska smittspridningen.

– Just nu rekryteras personal till 18 heltidstjänster som ska bemanna 6 stationära team. Vi räknar med att vara igång med antikroppstestning under hösten, säger Monasofi Wallinder, verksamhetschef för kvalitet och patientsäkerhet.

Testas på personal först

Personerna som rekryteras kommer att delas in i team och finnas på plats i Sundsvall, Ånge, Sollefteå, Örnsköldsvik och Härnösand/Kramfors inom några månader.

Antikroppstestet kommer att tas i armen genom ett så kallat venprov men innan allmän testning av invånare kan starta så ska en pilot-testning på personal genomföras.

Hälften av invånarna testas

Antikroppstestet kommer att vara kostnadsfritt för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg samt brukare i särskilt boende och hemtjänst som misstänks ha haft covid-19. Övriga invånare i länet kommer att erbjudas testa sig själva för en avgift på 200 kronor.

Region Västernorrland räknar med att cirka hälften av länets invånare,  omkring 120 000 personer, kommer att testa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.