Region Västernorrland erbjuder sköterskor ersättning vid såld sommarsemester

Publicerad

Efter massuppsägningarna av sjuksköterskor från Sundvalls sjukhus erbjuder nu regionen de kvarvarande sköterskor en ersättning för att sälja sin sommarsemester – för att underlätta bemanningen under den svåra perioden av sommaren.

Den sjuksköterska som väljer att tidigare- eller senarelägga sin semester från sommarperioden erbjuds 15 000 kronor extra per såld vecka. Insatsen är ett försök från regionen att garantera att det bedrivs en patientsäker vård under sommaren, som annars påverkas stort av alla senaste uppsägningar.

– Det finns ett intresse bland personalen att få en ersättning för att flytta sina sommarveckor, säger HR-chefen i Region Västernorrland Therése Drewsen.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Olika ersättningsformer erbjuds

Enligt Therése Drewsen finns det tre olika ersättningsformer som personalen kan ta del av. Personal kan få ersättning för att flytta semesterveckor eller dagar, det erbjuds även ersättning för att ta extrapass och inkommande vikarier erbjuds förhöjd timersättning vid arbete.

– Efterfrågan från verksamheten är för att underlätta bemanningen under den svåra perioden av sommaren, säger Therése Drewsen.

Therése ser dock inte denna insats som tillräcklig för att lösa bemanningskriset.

-  Jag tror inte att ersättningar är lösningen, man behöver se över flera delar. Arbetsmiljö, introduktion och utbildningar är jätteviktiga delar i det här, säger hon.

Hör Therése berätta om ersättningen, kritiken från facket och hur liknande ersättningar har tagits emot tidigare somrar i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet