Sjuksköterskors missnöje och stora pensionsavgångar dränerar vården i Västernorrland på personal

Publicerad

Bristen på vårdpersonal hotar verksamheten på Sundsvalls sjukhus i sommar. Det stora antalet regionanställda som säger upp sig är en del av förklaringen till bemanningskrisen. Fortfarande är det oklart om akuten går att bemanna dygnet runt i sommar.

– Det är för tidigt att säga än, men verksamheten jobbar för fullt för att lösa bemanningen i sommar, säger Therése Drewsen, HR-chef Region Västernorrland.

Under årets tre första månader har nästan 250 avskedsansökningar lämnats in till regionens HR-avdelning, det visar statistik som SVT Västernorrland tagit del av. Det gäller anställda nära vården vid länets tre sjukhus och gäller från årsskiftet till 4 april. En stor del av de som slutar går i pension.

Sjuksköterskor, med eller utan specialitet, tillhör den största yrkesgruppen som av olika anledningar lämnar Region Västernorrland. Totalt har 105 sjuksköterskor av olika anledningar sagt upp sig hittills i år.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Värst i Sundsvall

Sundsvalls sjukhus drabbas hårt. Redan förra året slutade rekordmånga, 96 stycken, sjuksköterskor i Sundsvall. En dubbelt så hög siffra som året innan. Det riskerar att bli ännu fler i år, då 77 sjuksköterskor redan hade sagt upp sig 4 april. 14 av dessa går i pension.

– Vi vet att det är fler i år som sagt upp sig på grund av missnöje jämfört med tidigare år, Therése Drewsen,

I videon berättar hon om orsaken till missnöjet och vad hon tror krävs för att få behålla personalen.

Örnsköldsvik och Sollefteå

I Örnsköldsvik har man inte drabbats på samma sätt som i Sundsvall. Där har 12 sjuksköterskor slutat, av dessa går sju i pension.

Sollefteå förlorar 16 sjuksköterskor varav 11 är pensionsavgångar.

HR-direktör Ewa Strömsten påpekar att statistiken inte ger en helt sann bild av verkligheten. Det finns en fördröjning i systemet vilket innebär att många avskedsansökningar inte syns i statistiken ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet