Hör Åsa Bellander om tillståndet på länets sjukhus och förklaringen till varför regionen höjer beredskapen. Foto: SVT/ Björn Larsson Rosvall/TT

Regionen går upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen fattade länets sjukvårdsledning tillsammans med smittskyddsläkare Hans Boman beslut om att gå upp i förstärkningsläge.

Det nya läget förklaras av ett stort antal patienter i kombination med personalbrist.

Nu är Region Västernorrland en av tio regioner i landet som gått upp i förstärkningsläge.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge, framförallt på sjukhuset i Sundsvall, säger Åsa Bellander, regiondirektör.

Coronaviruset i Västernorrland

”Förstärkningsläge” är det andra av tre nivåer av beredskapsläge. Det lägsta är stabsläge, vid svårare situationer går man upp i förstärkningsläge medan katastrofläge är den högsta nivån. Region Gävleborg har flaggat för att de är på väg mot katastrofläge på grund av personalbrist.

Ledningsgrupp

Det handlar om att aktivera en ledningsgrupp som kallas RSSL, Regionala särskilda sjukvårdsledningen. Senast det hände var mellan 26 mars och 13 maj i år.

– Att vara i förstärkningsläge innebär att vi snabbare och på bättre sätt kan samla, styra och säkerställa bemanning och andra resurser för att klara den just nu högst prioriterade vården, säger Åsa Belander.

Just nu, 15 december, vårdas 71 patienter med covid-19 på länets sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet