Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här beskriver Minna hur misstankar uppstod efter en patient dog fast en extravak fanns i rummet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Regionen polisanmäler dödsfall på Sundsvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I höstas avled en patient på Sundsvalls sjukhus, och ingen HLR utfördes. Nu polisanmäler regionen händelsen, eftersom man misstänker att en medarbetare har brustit i uppsikt eller sovit på sitt pass.

Den var i slutet av 2022 som en äldre multisjuk patient vårdades på Sundsvalls sjukhus efter en olycka.

På grund av fallrisk hade patienten så kallat extravak, vilket innebär att någon har som uppgift att hålla patienten under ständig bevakning. Trots det avled personen nattetid av ett misstänkt hjärtstopp, efter att hjärt- och lungräddning uteblivit.

– Jag ser jätteallvarligt på den här händelsen och även utfallet blev ju väldigt allvarligt eftersom patienten avled, säger Minna Mattson, länsverksamhetschef ortopedi.

Den utredning som gjordes efter dödsfallet har visat på brister i organisationen av extravak.

Gör polisanmälan

Regionen har gjort en lex Maria-anmälan till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) – men gör nu också en polisanmälan.

– Utredningen ger oss anledning att misstänka att en dåvarande medarbetare somnat eller brustit i uppmärksamhet under sitt arbetspass vilket innebar att patienten inte fick hjärt-lungräddning. Om HLR hade kunnat rädda patientens liv vet vi inte, men det är möjligt, säger Minna Mattsson.

Personen ifråga var timanställd men arbetar sedan händelsen inte längre på sjukhuset.

– Det är oerhört ovanligt att en felhändelse inom vården går till polisanmälan. Vi vill att polisen tittar på det här och utreder händelsen vidare, om de anser att det ska göras, säger Minna Mattsson.

I videon berättar hon mer om polisanmälan av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.