Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdsdirektören om reglerna som ska minska uppsägningarna bland sjuksköterskor

Region Västernorrland skärper rutinerna kring hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har ett stort behov av att hyra in personal från bemanningsföretag för att klara vården. Beroendet är störst i landet i förhållande till befolkningen. Nu har man beslutat att försvåra för de som säger upp sig från regionen att jobba i sin hemregion.

– Man ska inte kunna gå från sitt ordinarie arbete till ett bemanningsföretag och i stort sett vända i dörren och gå tillbaka till sin gamla arbetsplats, säger hälso – och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson.

SVT har tidigare i veckan berättat om en ökning av sjuksköterskor som väljer att säga upp sig i regionen och gå till andra arbetsgivare. Nu kommer regionens motbud: En skärpning av karenstiden för den som slutar.

Karensregeln innebär att den vårdpersonal som börjar jobba i ett bemanningsbolag inte får hyras in av den region hen jobbat i under karenstiden.

Olika karens i olika regioner

Beslutet har ”fullt stöd hos majoriteten” berättar Kurt Pettersson, även om hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) i ett SMS svarar att det är ett tjänstemannabeslut att fördubbla karenstiden.

Riskerar ni inte att skjuta er själv i foten när ni måste hämta personal från andra regioner i större utsträckning?

–  Egentligen är ju tanken att vi ska rekrytera personal från andra ställen i Sverige där man har ett överskott, det är ju inte så att vi ska ta från vårt eget underskott.

Karenstiderna varierar mellan olika regioner i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.