Foto: Claudio Bresciani, TT

Regionen skrotar sparförslag – Stöde hälsocentral blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

I september framkom att region Västernorrland behövde banta primärvården i länet för att klara ekonomin. Ledningen för primärvården föreslog neddragningar eller nedläggning av flera hälsocentraler. Efter dialogmöten har den politiska majoriteten nu skrotat sparförslaget.

– Vi från majoriteten väljer att inte gå vidare med det tidigare presenterade förslaget från förvaltningen, att göra Hälsocentralen i Stöde till en filial. Vi delar oron som förvaltningen uttryckt om det låga antalet listade på hälsocentralen men tror att den redan påbörjade dialogen med Sundsvalls kommun om hur vi kan samverka i framtiden kan ge fortsatta utvecklingsmöjligheter, säger ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Lena Asplund (M) i ett pressmeddelande.

Demonstrationer och dialog

Oron har varit stor på många platser i länet och bland annat har invånarna i Nacksta demonstrerat för att få behålla hälsocentralen. Efter dialogmöten har man nu kommit fram till att det som efterfrågas mest är barnavårdscentral och distriktsköterska.

Hotade hälsocentraler

– I Nacksta har dialogen visat att det finns ett fortsatt behov av tillgång till BVC (barnavårdscentral) och distriktssköterska. Därför ber vi förvaltningen gå vidare med den inriktningen och vi skulle även vilja undersöka närmare om det går att öppna en familjecentral i Nacksta tillsammans med Sundsvalls kommun. Men datum är inte klart ännu, säger Elina Backlund Arab (S).

Ytterligare dialogträffar är planerade i Nacksta, Liden och Trehörningsjö.

Beslut om omstruktureringarna av primärvården skulle ha fattas den här veckan, men frågan ska alltså utredas vidare och enligt regionledningen kommer beslut förmodligen att tas i början av nästa år.

Familjecentral

En familjecentral är en verksamhet som bedrivs gemensamt mellan oftast en region och en kommun. Där samlas kommunens socialtjänst och regionens barn- och mödravård under samma tak, och där erbjuds även öppen förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotade hälsocentraler

Mer i ämnet