Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fördelarna med ett tidigt ultraljud är många, hör överläkaren Jesper Agrell berätta mer i videon. Foto: SVT/Ylva Holmgren

Regionen: Tidigare ultraljud för gravida kan ske 2024

Publicerad

Region Västernorrland är ett steg närmare en förändring i utbudet för gravida. Bland annat vill de erbjuda gravida ett tidigt ultraljud innan rutinultraljudet.

Enligt Jesper Agrell, överläkare och kvalitetsansvarig för ultraljudsverksamheten inom kvinnosjukvården i region Västernorrland, är ett tidigt ultraljud något som många blivande föräldrar önskar. Tanken är att det tidiga ultraljudet ska erbjudas redan i vecka 12.

Enligt Jesper Agrell är anledningen att många vill veta hur många foster som finns och om de lever, medan vården ser fördelar med att tidigare notera eventuella fosteravvikelser. Att erbjuda tidiga ultraljud är dock inte unikt för Västernorrland.

– Så har man tänkt i hela världen, vi vill också kunna erbjuda det och har velat det länge, säger han.

NIPT-test kan ersätta KUB

Det finns även tankar om att ersätta KUB-testet, som innebär att man kan testa om barnet har kromosomavvikelser, med ett NIPT-test som ger ett mer säkert resultat. NIPT-testet skulle innebära en summa för patienten, något som Jesper Agrell varken vågar sia om när det skulle kunna bli aktuellt eller vad kostnaden landar på. Hos en privatvårdgivare kostar testet ungefär 5000 kronor.

Logistiken för tidiga ultraljud är ännu inte på plats – bland annat behöver scheman ses över – men förhoppningen är att tidiga ultraljud kan bli aktuellt under 2024.

Det finns flera medicinska fördelar med ett tidigt ultraljud, säger Jesper Agrell. I videon berättar han om dem – och hur tidiga ultraljud kan påverka verksamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.