Hör polisens chef för grova brott om de många mordhäktade. Foto: svt

Rekordmånga häktade misstänkta för mord i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sitter 15 personer häktade och två anhållna misstänkta för inblandning i sex olika mordutredningar i länet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 20 år som polis, säger Josefine Perming-Tengqvist, chef för avdelningen för grova brott.

Corona-viruset har inte drabbat Sundsvallspolisen nämnvärt när det gäller personalstyrkan. Tur är det för alla mordutredningar kräver personal.

– Vi har lånat in personal från flera andra avdelningar. Det här påverkar ju oss litet så flera andra grova brottsutredningar får stå tillbaka tillfälligt. Vi kommer att utreda dom men det tar litet längre tid, säger Josefine Perming-Tengqvist.

Hör henne berätta om situationen i klippet här ovan.

Här är alla pågående mordutredningar i Västernorrland:

• Mordet i Ånge

Begicks på kvällen den 10 december i en fastighet i Ånge där en man i 20-årsåldern hittades död morgonen efter.

Totalt fem personer misstänks för delaktighet i mordet i dagsläget. Misstankarna gäller mord, människorov och grovt rån.

• Dödsskjutningen i Nacksta, Sundsvall

Natten mellan den 11 och 12 december sköts en 28-årig man ner i bostadsområdet Nacksta. Under morgonen stod det klart att han avlidit av sina skador.

Redan samma dag greps tre män i 25-30 årsåldern. Samtliga har anknytning till Sollefteåområdet men av dem är skriven i Sundsvall.

• Nyårsmordet i Sundsvall

Strax efter klockan sex på nyårsdagens morgon hittades en kvinna i 50-årsåldern mördad i en lägenhet i centrala Sundsvall. En jämnårig kvinna greps kort därefter och häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

Dödsskjutningen i Sollefteå

Torsdagen den 30 januari hittades en kvinna död i ett hus i en liten by utanför Sollefteå. Det sedan hennes livspartner, en man i 40-årsåldern, själv kontaktat polisen och berättat att han bragt kvinnan om livet genom en olyckshändelse. Mannen häktades för mord.

– Ett skjutvapen har hanterats och hon har avlidit till följd av skott, har kammaråklagare Jens Göransson bekräftat för SVT Västernorrland.

Mordet i Skönsmon

I början av november larmades polis till stadsdelen Skönsmon i Sundsvall, där en död man påträffades. Mannen var i 30-årsåldern och inte känd av polisen sedan tidigare. Fem personer står åtalade i målet där domen meddelas i maj. Samtliga fem har eller har haft missbruksproblem.

Kvinna hittades död i centrala Sundsvall

Den 13 april hittades en kvinna i 60-årsåldern död i sin lägenhet i Sundsvall. Två dagar senare häktades hennes 20-årige son som på sannolika skäl misstänkt för mordet.

20-åringen erkände utan omsvep under häktningsförhandlingen, och säger vilja samarbeta i utredningen.

– Han mår otroligt dåligt just nu. Men han är väldigt mån om att allt i det här ska bli rätt, säger hans försvarare Erik Hansson till SVT.

Motivet är oklart men enligt kammaråklagare Stina Sjöqvist är ”impulshandling” den mest passande beskrivningen av gärningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.