Rekordmycket salmonella bland katter

Uppdaterad
Publicerad

På bara två månader har salmonellasmitta påvisats hos 1007 katter i Sverige. Aldrig tidigare har så många fall upptäckts ens under ett helt år.

Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA som redovisar sammanställningen av antalet smittade katter. Salmonellasmittan misstänks komma från fåglar och katterna smittas vid fågelborden.

– Detta år avviker från tidigare år på två sätt; dels genom att de konstaterade fallen är så många, dels för att andelen salmonellapositiva prover är så hög bland de misstänkta prover vi får in. Nu ser dock kulmen ut att vara nådd för denna smittsäsong, säger Elina Lahti, epidemiolog SVA, enligt SVA:s hemsida.

Även människor och andra djur kan smittas av salmonella och SVA uppmanar de som haft kontakt med sjuka katter och fåglar att tvätta händerna. Även när man hanterat fågelbord och kattlådor är det viktigt med handtvätt, enligt SVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer