Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen kom beskedet att klädåtervinningsföretaget Renewcell med en anläggning i bland annat Sundsvall varslar cirka 30 anställda. Foto: SVT

Renewcell varslar 30 anställda – oklart hur många som berörs i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom beskedet att klädåtervinningsföretaget Renewcell med en anläggning i bland annat Sundsvall varslar cirka 30 anställda.

Orsaken är mindre efterfrågan än väntat vilket gör att företaget genomför en omstrukturering.

Omstruktureringsprocessen förväntas minska personalstyrkan med cirka 25 procent vilket motsvarar något över 30 personer, något som Sundsvalls tidning var först med att berätta. Årliga besparingar på cirka 35 miljoner kronor väntar, inklusive minskade personalkostnader och andra driftskostnader.

Hur många personer handlar det om i Sundsvall?

– Vi kan inte säga det ännu för vi har inte påbörjat de fackliga förhandlingarna, men vi har flertalet av de anställda i Sundsvall – totalt 98 av 130 tjänster, säger Magnus Håkansson tillförordnad VD.

Sämre efterfrågan

Bakgrunden till varslen är att man vill minska kostnaderna eftersom företaget inte ska producera lika mycket som tidigare på grund av sämre efterfrågan.

– Försäljningen har inte utvecklats på det sätt som vi hade tänkt, säger Magnus Håkansson.

”Svårt men nödvändigt”

Han betonar att beslutet är svårt men nödvändigt för långsiktig framgång.

– Renewcell kommer att fortsätta fokusera på försäljning till fiberproducenter samt marknadsaktiviteter riktade mot ledande klädmärken i leveranskedjan.

Förhandlingar med facket påbörjas till veckan och när de är klara blir det klart hur många anställda i Sundsvall som får gå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går det till när gamla kläder återvinns och når modeindustrin igen. Foto: SVT

VAD Är Renewcell?

Renewcell är ett svenskägt företag som återvinner textilier till fibermassa som sedan blir råvara till viskos och lyocell.

Den första anläggningen startades i Kristinehamn 2018, och hösten 2022 startades produktionsverksamheten i SCA Ortvikens gamla pappersbruk i Sundsvall. Cirka 100 personer arbetar i Sundsvall, medan ytterligare 25 är fördelade på olika platser runt om i Sverige.

Renewcell introducerades på Nasdaqbörsen 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.