Malin Ackholt, förbundsordförande, hotell- och restaurangfacket. Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Restaurangfacket om pandemikrisen: ”Fortsatt ett allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit stehårt mot hotell- och restaurangbranchen och läget är forsatt allvarligt, enligt fackförbundet.

– Vi har den högsta arbetslösheten i vår bransch, nästan dubbelt så hög som i jämförbara branscher, säger Malin Ackholt, ordförande.

I början av coronapandemin varsades över 18 000 anställda inom hotell- och restaurangbranschen om uppsägning, och drygt 70 procent hade sagts upp 6 månader senare. Hittills i år har 4 000 varsel lagts.

Dessutom har tusentals timanställda förlorat jobbet, en grupp som inte syns i varselstatistiken. Hotell- och restaurangfacket uppskattar att omkring 15 000 timanställda fick gå direkt när pandemin slog till.

Vilka yrkeskategorier är hårdast drabbade?

– Det har slagit jämt över våra yrkesgrupper. Vi ser ingen skillnad mellan till exempel housekeeping, kock och servitris, säger Malin Ackholt, ordförande i hotell- och restaurangfacket.

Många med tillfälliga anställningar har gått vidare till andra branscher. Facket hoppas att arbetsgivarna på andra sidan pandemin inte kommer att gå tillbaka till så stor andel extraanställda.

– Om inte arbetsgivarna skärper sig kommer det att vara brist på kompetent personal när det väl drar igång, säger Malin Ackholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.