Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i köket på Gudlav Bilder-skolan där eleverna ska få lära sig om matlagning i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Restaurangutbildning öppnar på gymnasiet i Sollefteå – ”Vi har stora förväntningar”

Uppdaterad
Publicerad

Bakverk och husmanskost står på menyn när portarna slår upp för en restaurangutbildning i höst på Gudlav Bilder-skolan i Sollefteå.

– Det känns jättekul. Det var ju sex år sedan sist, säger restaurangläraren Mikael Holmsten.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har tidigare funnits på skolan men lades ner för drygt sex år sedan. Under tiden har bland annat vuxenutbildningar och gymnasiesärskolan haft verksamhet i lokalerna.

Men nu har kommunstyrelsen beslutat om att öppna linjen igen med åtta platser hösten 2023.

– Vi har stora förväntningar. Vi ser att det finns ett stort behov av servicepersonal i branschen och de vill ha utbildade och kompetent personal. Det här blir ett bra komplement till vårt programutbud, säger Monika Karlström, rektor på Gudlav Bilder-skolan.

Nisch på utomhusmatlagning

Under utbildningen kommer eleverna lära sig om hygien och matlagningstekniker. Det kommer även vara fokus på matlagning utomhus.

– Det innebär att vi bygger upp ett kök utanför skolan. Då kan vi delta på bland annat mässor och marknader och sälja maten så de får lära sig den biten också, säger Mikael Holmsten, restauranglärare.

Följ med in i köket på gymnasieskolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.