Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du mer av ordkriget mellan Sten Ekström, ordförande Timrå kommuns revisorer och kommunalrådet Stefan Dahlin (S). Foto: Per-Erik Ström/SVT

Revisorerna underkände Timrå kommuns årsredovisning – fullmäktige klubbade återremiss

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommuns årsredovisning för 2021 återremitterats, efter beslut i fullmäktige under måndagskvällen. Det sedan revisorerna uppmanat fullmäktige att inte godkänna den, av flera skäl.

– Det mest konkreta är att det bokförda värdet för NHC Arena är 15 miljoner för högt, säger Sten Ekström, ordförande Timrå kommuns revisorer.

Redan i fjol upptäcktes felaktigheter i bokslutet som också påpekades av revisorerna, enligt Sten Ekström, ordförande Timrå kommuns revisorer.

– Vi hade en ny ekonomidirektör och nytt kommunalråd, så vi tänkte att det var en engångsföreteelse, men nu är det samma sak i år igen, säger han.

”Nu får det vara nog”

Det tydligaste exemplet är just hockeyarenan, som enligt Ekström, fått ett bokfört värde som är 15 miljoner högre än arenans marknadsvärde. Han menar att syftet är att visa att kommunen gjort ett bättre resultat än det faktiskt gjort.

– Nu får det vara nog, man måste hålla sig till regelverket, säger Sten Ekström.

Reglerna kan tolkas

Kommunalrådet Stefan Dalin (S), håller inte med om att kommunen bryter mot reglerna.

– Mycket kring årsbokslut och revision är ju praxis och allmänna råd som faktiskt kan tolkas och här gör vi en annan tolkning är revisorerna, säger han.

Men efter den långa fullmäktigedebatten under måndagskvällen kom även kommunalrådet till slut fram till att årsreovisningen för fjolåret bör återremitteras, vilket också blev beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.