Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thom Svensson som lurats på sina besparingar har berört många. Nu kräver riksdagsledamoten Anna-Belle Strömberg (S) från Örnsköldsvik att bankerna omedelbart tar krafttag. Foto: SVT

Riksdagsledamoten om lurade Thom från Husum: ”Bankernas åtgärder räcker inte”

Publicerad

SVT:s publicering om 77-årige Thom Svensson från Husum som lurats på alla sina besparingar av nätbedragare har rört upp känslorna hos många. Bland dem som reagerat starkt finns riksdagsledamoten Anna-Belle Strömberg (S) från Örnsköldsvik.

– Bankföreningens åtgärdsförslag är inte tillräckligt skarpa, säger hon.

SVT har tidigare berättat om Thom Svensson som förra året blev av med sina besparingar, 378 000 kronor, genom ett nätbedrägeri.

Nu misstänker Thom att bedragare också lagt beslag på de 11 600 kronor som fram tills helt nyligen fanns på hans sparkonto.

– Länsförsäkringar kan inte säga vart pengarna tagit vägen, säger Thom Svensson som tycker att han blivit sviken av samhället efter det han råkat ut för.

Aktuellt i EU-parlamentet

Anna-Belle Strömberg sitter i riksdagens civilutskott, och har bland annat konsumenträtten som ett av sina ansvarsområden.

Hon anser att det måste finnas möjlighet att stoppa utvecklingen med organiserade nätbedrägerier mot äldre i Sverige.

– Nu har det lagts ett förslag som ska upp till beslut i EU-parlamentet om att bankerna ska betala tillbaka till lurade kunder oavsett hur bedrägerierna gått till. Då måste även svenska banker kunna göra det, säger hon.

Men det är inte bara Anna-Belle Strömberg som upprörts av Thom Svenssons öde.

Många reaktioner

I ett flertal mejl till SVT Västernorrland uttrycker länsbor sin starka medkänsla till Thom Svensson.

”När banker agerar på detta vis och nekar all inblandning för mig säger det att banken är den största tjuven”, skriver en.

”...dom kriminella tycks kunna härja fritt emedan politiker och myndigheter tittar på”, skriver en annan.

Och en tredje undrar:

”Bankerna måste ju veta vilka som öppnat kontona i fråga”...”Hur kan de tillåta att ha kunder som är kriminella?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.