Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thom Svensson från Husum blev lurad av bedragare som tagit flera lån i hans namn – hör honom berätta mer i klippet. Foto: Hans Lindblom/SVT

Thom i Husum förlorade allt – bedragarna har gjort honom helt utblottad

Uppdaterad
Publicerad

Thom Svensson, 76, i Husum är helt utblottad. Alla hans besparingar är borta då internetbedragare lyckades ta över hans identitet och banken kan inget göra.

– Det är som att de anser att jag får skylla mig själv. Att jag är dum i huvudet, suckar han.

Det var för drygt ett år sedan som han blev uppringd av ”Tomas” från banken. Nu är Thom helt utblottad. Han har 500 kronor att leva på tills pensionen dyker upp. Allt annat har bedragarna tagit från hans konto.

Dessutom har det tagits flera lån i Thoms namn vilket gör att han nu även har skulder på 378 000 kronor. 258 000 av dessa har redan kronofogden börjat begära in.

– Polisen har tittat på ärendet men redan lagt ned det, säger Thom som nu fått fysiska men av den obehagliga händelsen.

Skäms

Han berättar att han spänt sig så att han knappt kunde gå och fick hjälp till ambulansen i förra veckan. Han skäms också. Den vanligtvis mycket sociala före detta brottarordföranden i Husum vågar inte gå ut.

I klippet berättar Thom om hur bedrägeriet gick till.

SEB:s kommentar

SEB vill inte medverka i intervju och vill inte heller kommentera det enskilda fallet. Men i ett mailsvar skriver bankens presschef Niklas Magnusson så här:

”Vi tycker att det är fruktansvärt att kriminella bedrar kunder, och ser allvarligt på alla typer av bedrägerier och bedrägeriförsök och gör vårt yttersta för att stoppa den här typen av brottslighet.

Samtidigt lever vi i en föränderlig värld där kriminella ständigt letar efter nya metoder för att försöka bedra både banker och deras kunder, och vi arbetar därför löpande med att se över och förbättra våra rutiner, processer och system och investerar också löpande i ny kompetens och ny teknik. Vi jobbar också aktivt med att informera våra kunder om olika typer av bedrägerier och hur man som kund kan skydda sig.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.