Foto: Arkivbild

Riskerar vite för skrotbilar på gården

Uppdaterad
Publicerad

En boende i Sollefteå kommun hotas av vite sedan han låtit bli att forsla bort gamla bilar och skrot till ett godkänt ställe.

Det är kommunen som ansöker hos mark- och miljödomstolen om att ett vite på 35 000 kronor. Kommunen har beslutat att högst tio fordon får finnas kvar på personens fastighet.

Hänvisar till mijöfara

Enligt kommunen kan fordonen utgöra en miljöfara och måste tas om hand på ett miljömässigt godtagbart sätt.

I ett protokoll från kommunstyrelsens utskott för samhällsutveckling från i fjol  kan man läsa att ”uttjänta fordon som inte är tömda på vätskor och alla andra farliga komponenter är farligt avfall och bör därför hanteras så att skada för miljön inte uppkommer”. Och man hänvisar till att ett fordon kan utgöra avfall enligt Avfallsförordningen (2011: 927).

Förbjudet med nedskräpning

Dessutom hänvisar kommunen till miljöbalkens skrivning om att det är förbjudet att skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Bestämmelsen riktar sig mot alla som skräpar ner på sådana platser, även fastighetsägaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer