Foto: SVT

Röj inte själv efter Ivar

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan omkom en 66-åring i Härnösand när han röjde stormfälld skog och det är ett riskfyllt arbete som kräver rätt utrustning och kunskap.

Det är många som söker dispens för att komma igång med röjning av stormfälld skog. På Skogsstyrelsen handläggs över hundra ärenden just nu. Men det gäller att vara försiktig. Röjning av stormfällda träd är bland det mest riskfyllda man kan göra i skogen. För en vecka sen omkom en man i Härnösand när han röjde upp efter stormen Ivar.

– Att jobba med motorsåg i en stormfälld skog är ett väldigt farligt arbete. Man ska absolut ha körkort för motorsåg. Man ska även ha rätt skyddsutrustning, säger Vanja Strand som är distriktschef på Skogsstyrelsen i Örnsköldsvik.

Stormen Ivar

Det absolut säkraste sättet är förstås att röja skog med skogsmaskin. Då är man skyddad mot de överraskningar som trädspänningar och rotvältor för med sig.

– Har man otur kan man göra sig riktigt illa. Man kan bli klämd under träd eller få kast med motorsågen. Spänningar i stammarna kan göra att det sprätter till ordentligt om man sågar i stammen. Det är väldiga krafter, säger Vanja Strand.

Även om skogen är en bra plats att röra sig i gäller det nu att vara extra försiktig när man är ute och rör på sig.

– Man ska så klart vara ute och röra på sig. Det är ju hälsosamt. Men man ska vara väldigt försiktig och inte låta barn leka på stormfälld skog eller gå under rotvältor, säger Vanja Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet