Röster inifrån intensivvården i Västernorrland: ”Det har varit omvälvande”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tagit del av den enkät som coronakommissionen skickat till landets alla intensivvårdsavdelningar. I vår region framträder en bild av ”total förvirring” när det gäller råd om skyddsutrustning i början av pandemin och sedan utmattning på grund av personalbrist.

– Det har varit tufft, säger överläkaren Annika Nilsson på IVA i Örnsköldsvik.

Det är en bild av stress, oro och frustration men också mycket fint samarbete mellan IVA-avdelningarna, som framträder i enkätsvaren till kommissionen och som SVT Västernorrland tittat närmare på tillsammans med Uppdrag Granskning.

Patienter valdes bort

Så här svarade IVA i Sollefteå:

Vården – Val 2022
  • ”Det kändes inte bra med den triagering som gjordes av patienterna i den första vågen. Många nekades IVA-vård på tveksamma grunder....”.

Kollegorna i Sundsvall svarade:

  • ”Initialt högre tröskel till IVA-vård, vilket inte känts optimalt. Tröskeln har numera normaliserats”.

– Det har förts många diskussioner om vilka patienter som har en chans att ta sig igenom intensivvård, även nationellt. Här i Sundsvall har vi alltid varit väldigt tydliga att det måste vara individuella bedömningar av patienterna , säger Tobias Bergman medicinskt ledningsansvarig och överläkare på intensiven i Sundsvall till SVT.

Rälsen fick läggas om

På frågan om vägledning och råd om skyddsutrustning svarar IVA i Sollefteå att det från början var ”total förvirring”, sedan lätt förvirrande vägledning från Folkhälsomyndigheten, regionens smittskydd och vårdhygien:

  • ”En helt ny och ej känd sjukdom där vi fick lära oss under resan och lägga om rälsen ett flertal gånger”.
  • ”Utmattning på grund av personalbrist, bristande transportorganisation i regionen. Här krävs insatser!”

Bristande beredskap 

Från flera IVA lyfter man problemet med bristande beredskap och brist på personal: 

  • ”Vi var inte förberedda på en pandemi”
  • ”Viktigt med fast anställd och tillräckligt med personal för uthållighet och säkra kvaliteten på vården.”
  • ”Otroligt svårt och komplicerat att få loss IVA-utbildad personal från andra vårdavdelningar.”

Gott samarbete

Men det finns också ljuspunkter. Flera framhåller ett bra samarbete mellan intensivvårdsavdelningarna i länet, med fysioterapeuter och med infektionskliniken:

  •  ”Mycket bra samarbete lokalt på sjukhuset. Även ett gott samarbete mellan IVA på samtliga sjukhus i regionen där grundinställningen varit att vi måste hjälpas åt.”

Coronakommissionens enkät

Enkäten om intensivvården under pandemin skickades till medicinskt ledningsansvariga på Sveriges samtliga 83 iva-avdelningar.

Den var en del i uppdraget från coronakommissionen för att få en bild av omställningen av intensivvården under pandemin.

Enkätsvaren skickades till seniorprofessor Bengt Gerdin, tidigare överläkare, senast den 21 juni 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet