Rovdjur lockas upp på järnvägen

Publicerad

När björnarna vaknar ur sin vinterdvala lockas de till vägar och järnvägar av kadaver från tidigare trafikdödade djur. Risken är stor att de möter samma öde som sina skrovmål.

Den björn som natten till måndagen dödades när den kördes på av ett tåg i Rismoliden mellan Björna och Örnsköldsvik lockades förmodligen upp på järnvägen av ett kadaver från ett tidigare påkört djur.

– Det blir ju en födokälla för björnar som vaknar att gå och leta mat efter järnvägen och det är klart att risken är uppenbar att de blir påkörda, säger Lars Wiklund som är vilthandläggare på Länsstyrelsen. Kungsörnen kan också ligga risigt till om de sitter på spåret och äter på ett kadaver. De hinner inte undan helt enkelt om det kommer ett tåg.

Smörgåsbord för rovdjuren

Antalet viltolyckor i Västernorrland under den snörika vintern har varit många. Framför allt är det älgar som blivit påkörda efter att de sökt sig från snödjupet upp på järnvägen. Nu när snön smälter bort och kadaver från tidigare trafikdödade djur töar fram lockas även rovdjuren till järnvägen.

– Det är klart att det är önskvärt att få undan de största kadavren från järnvägsspåren men det är inte så lätt hitta allt. Det är ju en hel del som har körts på den här vintern, säger Lars Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.