Mordoffret saknade ”naturlig reaktion”

Uppdaterad
Publicerad

65-åringen dödades med 14 knivhugg i ryggen. Hade han försökt freda sig hade utgången blivit en annan, står det i överklagandet.

– Det är ju ett resonemang man kan föra i alla fall, säger 22-åringens försvarsadvokat Göran Telhammer.

Den 22-åring som tillsammans med en 19-åring dömts för medhjälp till mord på en 65-årig man i centrala Härnösand överklagar nu till Högsta domstolen.

Överklagandet har skickats in av 22-åringens advokat Göran Telhammer och i ett stycke står det: ”Man kan hålla för visst att om X hade valt att i stället försöka freda sig hade utgången blivit en annan.  .....   Men X brist på naturlig reaktion på våldet kan även påverka gärningsmannens uppfattning och agerande.”

Mord i Härnösand

Vad är en naturlig reaktion när man blir knivhuggen i ryggen?

– Om du vart knivhuggen i ryggen tror jag att du skulle sno dig runt och försöka freda dig. Det finns ingenting som tyder på att han på nått sätt försökt freda sig, säger Göran Telhammer.

Vad spelar det för roll?

– Om man använder våld på det sättet och det inte ger någon reaktion då kan man ju bibringa sig uppfattningen att man inte orsakat någon allvarligare skada.

Bör det påverka domslutet menar du?

– Ja, rubriceringen. Det kan innebära att den som gjorde det här inte hade något alls uppsåt att beröva mannen livet, bara skada, då är det misshandel.

Så du menar att det är beroende på hur den som blir angripen reagerar av angreppet som ska avgöra om det är mord eller misshandel?

– Det kan naturligtvis påverka det hela. Det är en sammantagen bedömning. Därför att uppsatsfrågan är ju det som är relevant och viktigt i en brottmål. Vad hade gärningsmannen för uppsåt?

När man läser texten låter det nästan som att det är delvis hans fel att utgången blev som det blev.

– Det är ju ett resonemang man kan föra i alla fall. Det kan påverka gärningsmannens uppsåt naturligtvis. Vad jag vill få fram är att det är väldigt oklart alltihop vad som inträffade. Som jag ser det här är det väldigt oklart vad som skedde på platsen eftersom det inte finns några vittnen alls. Man vet inte vilka som var där. Det finns ingenting, inga uppgifter alls, säger Göran Telhammer.

Den 65-årige mannen fick 14 knivhugg i ryggen och avled av skadorna.

22-åringen dömdes i tingsrätten till 13 års fängelse och utvisning för medhjälp till mord, hovrätten sänkte fängelsestraffet till 10 års fängelse och utvisning.

22-åringen vill att åtalet ska ogillas och att han omedelbart ska släppas fri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Härnösand

Mer i ämnet