Den mördade Jarl Karlssons mobiltelefon ligger kvar på trottoaren utanför St Petrilogen i Härnösand. Minuterna dessförinnan hade han döende ringt SOS Alarm och berättat att han blivit huggen i ryggen. Hör larmsamtalet här. Foto: SVT

SVT:s Veckans brott tar upp gryningsmordet i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

När Jarl Karlsson från Härnösand döende ringer SOS Alarm berättar han att ”de” huggit honom i ryggen. Enligt Staffan Blyberg, åklagare när målet gick upp i Ångermanlands tingsrätt i juli 2013, var det den detaljen som gjorde att de två nekande misstänkta männen båda kunde dömas för medhjälp till mord.

Men målet var mycket nära att bli ett nytt så kallat Lindomefall. Om det handlar kvällens Veckans brott i SVT.

Programmet , som sänds i SVT klockan 21.30 på tisdagskvällen och läggs ut på svt play klockan 20, tar upp fall där två misstänkta skyller på varandra och därmed kan gå fria om det inte kan bevisas vem som egentligen utförde gärningen. För en vecka sedan friades två män för det brutala mordet på en 70-åring i Markaryd förra året, efter att de skyllt på varandra.

Ett exempel på ett mordfall som hade kunnat bli ett så kallat Lindomefall och som tas upp i kvällens Veckans brott är just mordet på 65-årige Jarl Karlsson i Härnösand våren 2013.

Mord i Härnösand

Friade för mord – dömda för medhjälp

Men till skillnad från mordet på 89-årige Ernst Olsson i Lindome hösten 1990 – där de båda nekande misstänkta gick fria för att det inte kunde bevisas vem som hållit i mordvapnet – så fälldes de båda åtalade unga männen för det så kallade gryningsmordet i Härnösand. Dock inte för mord som var åtalspunkten – utan för medhjälp till mord.

I klippet här ovan utvecklar den dåvarande åklagaren Staffan Blyberg sitt resonemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Härnösand

Mer i ämnet