Rullstolsburna Bayan ska utvisas efter nio år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

35-åriga Bayan Hassan har fått avslag på sin asylansökan och har nu tvingats lämna sitt boende för funktionshindrade. Nu sittstrejkar hon i Sundsvalls kommunhus.

Bayan ansökte om uppehållstillstånd i Sverige första gången hösten 2011. Hon flydde då från Irakiska Kurdistan efter att hon utsatts för en våldtäkt. Efter den händelsen fick hon mycket problem med hedersvåld som riktades mot henne och hon fruktade för sitt liv.

Beslutet att hon nu ska utvisas har påverkat henne och hon mår psykiskt dåligt och har tappat livsgnistan helt.

– Jag åker inte tillbaks levande, säger Bayan.

”Utkastad på gatan av Migrationsverket”

Hon har bott på ett särskilt boende i Sundsvall tills idag då hon blev utkastad. Hon har blivit av med sitt id-kort så hon inte kan hämta ut sina mediciner och hennes bistånd är borta. Nu får hon hjälp av Yvonne Johansson som varit hennes kontaktperson i Sundsvall i flera år.

– Hon har ingenstans att bo och blir i princip utkastad på gatan av Migrationsverket, säger Yvonne som är kritisk till beslutet.

– Hon behöver hjälp men dosering av mediciner och hjälp med praktiska saker, förflyttningar och viss hygienhjälp, säger Yvonne. Nu genomför de båda en aktion på kommunhuset där de vill att socialtjänsten ska ställa upp med hjälp för Bayan när inte Migrationsverket gör det längre.

”Inte längre rätt till bistånd”

– Vi förstår att hon befinner sig i en tung situation, men när det finns ett utvisningsbeslut som inte längre går att överklaga måste man återvända till sitt hemland. I vissa fall har det funnits praktiska svårigheter på grund av pandemin och därför har vi kunnat ge fortsatt bistånd. Men nu när många länder öppnar sina gränser behöver man återvända. Medverkar man inte till det har man inte längre rätt till bistånd från oss, säger Linn Nilsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.