Elisabeth Unander har idag inga politiska uppdrag. Foto: SVT

S-politiker döms för brott mot tryckfrihetslagen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare S-politikern Elisabeth Unander försökte ta reda på vem som lämnat uppgifter till Sundsvalls Tidning. Nu döms hon för brott mot tryckfrihetslagen.

Det var i sin roll som överförmyndarnämndens ordförande i Sundsvall som Elisabeth Unander frågade medarbetare om vem som lämnat uppgifter till en journalist på Sundsvalls Tidning i november 2016. Uppgifterna rörde SVT:s avslöjande kring ”Fallet ”Berra”.

Som företrädare för en offentlig myndighet är Elisabeth Unander bunden av förbudet att efterforska källa, som är en del i den grundlagsskyddade tryckfrihetslagen.

Trots det tog Elisabeth Unander upp artikeln på ett möte där hon frågade samtliga närvarande vem som hade kontaktat tidningen. Det uppger flera vittnen.

Nekar till brott

Elisabeth Unander har en annan version av mötet och hon nekar till brott. Sundsvalls tingsrätt menar ändå att de uppgifter som åklagaren lagt fram i rätten är tillräckliga och hon döms att betala dagsböter motsvarande 12 000 kronor.

Unander har lämnat samtliga politiska uppdrag. Hon avböjer idag att kommentera domen.

Det här är Överförmyndarnämndens ansvar

Överförmyndarnämnden är en tillsynsmyndighet och ska utöva tillsyn och kontroll över godmanskap, förvaltarskap och vissa förmyndarskapsärenden.

Syftet med tillsynen är att värna om personer som inte själva kan tillvarata sina intressen, till exempel minderåriga, gamla, sjuka eller funktionshindrade.

Källa: Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.