– Det har blivit lågt i tak inom S i Timrå, säger tidigare socialnämndsordförande Per-Arne Frisk som nu blir politisk vilde i fullmäktige. Foto: SVT

Veteranen Frisk lämnar S – blir politisk vilde

Uppdaterad
Publicerad

Per-Arne Frisk, S-veteran i Timrå och tidigare ordförande i socialnämnden, lämnar partiet och blir politisk vilde i kommunfullmäktige. Därmed får han en vågmästarroll.
– Jag vill inte stå bakom en politik som trampar på dem som ligger ner. Det förs inte S-politik i Timrå längre, säger han.

Per-Arne Frisk har varit en av de starkaste S-profilerna i Timrå i två decennier. Nu är det slut med det.

När budgeten skulle klubbas igenom vid måndagens fullmäktigesammanträde lade han ner sin röst. Senare förklarade han att han lämnar både Socialdemokraternas fullmäktigegrupp och Timrå arbetarekommun. Det var Sundsvalls Tidning först med att berätta.

– Det var ett mycket svårt beslut att fatta. Men man kan säga att en våldsam ytspänning har rått länge och nu har bägaren till slut runnit över, säger han till SVT Västernorland.

”Åt fel håll”

Vad handlar det främst om?

– Det är flera saker, och det är en utveckling som pågått sedan valet – åt fel håll enligt mig. Det förs inte S-politik i Timrå längre.

Hur då?

– Skattehöjningen som drevs igenom är en sak. Den drabbar dem som redan har det svårt ekonomiskt. Jag var emot den men fick vika mig. En annan sak är att mindre pengar ska läggas på omhändertagande av barn som far illa. Det är osmakligt.

”Lågt i tak”

Per-Arne Frisk säger att hans förslag och synpunkter på senare tid mötts med tystnad på mötena med fullmäktigegruppen.

Menar du att det är lågt i tak?

– Som jag upplever det, ja.

Sedan valet för två år sedan har S och V haft en knapp majoritet i fullmäktige i Timrå med mandaten 21 mot 20 för oppositionspartierna som dock inte alltid stått enade i alla frågor efter valet.

Efter övertygelse

Nu blir du politisk vilde – och vågmästare?

– Nja, så vill jag väl inte se det. Jag är fortfarande socialdemokrat i själ och hjärta. Jag kommer att rösta efter min övertygelse i varje enskild fråga. Jag tror den sittande majoriteten får igenom det mesta ändå, säger Per-Arne Frisk.

Vad blir det då för skillnad i praktiken?

– Jag vill inte stå bakom den politik som S i Timrå för nu. Jag vill kunna sova gott om nätterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.