Distansundervisningen enstaka dagar har inte påverkat resultatet, menar skoldirektör Urban Åström som ger andra förklaringar till minskningen. Foto: Anna Beijron SVT

Så har betygen sjunkit i grundskolan i Sundsvall under pandemin

Publicerad

Betygen, eller meritvärdet som det heter, har sjunkit i årskurs sex i Sundsvall under pandemin. Det visar preliminära siffror från kommunen. I några kommuner har också resultatet i årskurs nio minskat.

– Resultatet är ju viktigt för att eleverna ska kunna komma vidare och få ett gott liv. Meritvärdena visar ju också vilka prestationer vi gör som skolkommun, säger skoldirektör Urban Åström.

Nyligen berättade SVT att som följd av pandemin går allt fler högstadieelever i  sommarskola. SVT har begärt att ta del av samtliga kommuners meritvärde i åk 6, 7, 8 och 9 för de tre senaste åren. Några kommuner har inte kunnat lämna något underlag eftersom de inte färdigställt resultaten än.

Här är siffrorna – se grafiken

I Sundsvall har meritvärdet i åk sex sjunkit från 214,2 vårterminen 2019 till 208,23 i år. I årskurs nio är skillnaden mindre men det rör sig om en liten nedgång även där, från 205,4 för två år sedan till 204,5 i år. Men enligt skoldirektören är det ingen minskning.

– Det ser ut som en minskning men resultaten vi jämför med är efter genomförd sommarskola tidigare år, så det kan vara så att vi ser en liten ökning i år, säger Urban Åström.

Ökning i sjuan och åttan

I årskurs sju och åtta har meritvärden istället tagit ett skutt åt rätt håll och där ligger de högst i år om man jämför de senaste tre åren.

Meritvärdet i snitt i grundskolans åk 6-9 i Sundsvalls kommun Foto: SVT Design

Ökning och minskning i Örnsköldsvik

• I Örnsköldsvik har meritvärdet i åk 6 ökat från 215,3 under 2019 till 218,6 i år. I årskurs nio har däremot minskat från 222 under 2019 till 220,4 i år.

• I Kramfors ligger meritvärdet för niorna på  204,5- vilket är högre än 2019 men lägre än 2018.

• I Ånge har meritvärdet ökat i samtliga årskurser utom nian. Där ligger meritvärdet under vårterminen på 187,7. I fjol var värdet 189.

•  I Timrå har meritvärdet i årskurs sex ökat kraftigt från 218 till 235 på tre år. I årskurs nio är siffran i år 216, en marginell minskning från 2019.

Lägre här än rikssnittet

Rikssnittet för slutbetygen i årskurs 9 låg i fjol på 222,9 poäng för 16 ämnen och 231,1 poäng för 17 ämnen. Se faktarutan för förklaring av siffrorna.

Hör i klippet skoldirektörens tankar om att betygen har sjunkit i årskurs sex.

Det här är meritvärde

Meritvärdet (Mtv) är summan av de 16 bästa betyg från grundskolan. Från och med 2014 kan även det 17:e betyget (i Moderna språk som läses inom ramen för språkval) räknas in utöver de 16 betygen och därmed kan man få max 340 Mtv = ”poäng som utgör Meritvärde”.

Dagens betygsskala är indelad i sex steg: A, B, C, D, E och F, där A–E står för godkända betyg och F betyder ej godkänd.

Så här ser omvandlingstabellen för betygen ut:

Betyg Betygsvärde

A           20,0

B           17,5

C           15,0

D           12,5

E           10,0

F             0

källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.