Maria Axelsson är samordnare för lovskolan i Örnsköldsvik Foto: Thomas Sundberg/ Henrik Montgomery TT

I pandemins svallvågor: Allt fler högstadieelever går sommarskola

Uppdaterad
Publicerad

I Örnsköldsvik har antalet elever som är berättigade att gå lovskola ökat jämfört med föregående år. Nu ska engagerade lärare hjälpa elever att nå behörighetsmålen som krävs för att söka nationella yrkesprogram.

De elever som drabbats mest av sjukfrånvaro och distansutbildning är de med mindre studievana.

Under året har distansundervisning främst genomförts på gymnasieskolan men även grundskoleelever har suttit hemma och under eget ansvar försökt hänga med på lektionerna. De som inte når målen i årskurs åtta och nio erbjuds därför lovskola för att försöka klara målen.

En viss ökning i år

Sedan tre år tillbaka är huvudmännen skyldiga att erbjuda lovskola för elever som missar målen. I år har man sett en viss ökning av elever som har tackat ja till erbjudandet att delta.

– Det är en viss kategori elever som är berättigade. Elever i årskurs åtta som riskerar att inte bli behörig för ett nationellt yrkesprogram och elever i årskurs nio som inte är behöriga, säger Maria Axelsson som är samordnare för lovskolan i Örnsköldsvik.

Viktigt med engagerade lärare

De flesta lärare som är kopplade till lovskolan i Örnsköldsvik är legitimerade och erfarna vilket är viktigt eftersom tiden som eleverna har på sig att läsa in behörighet är knapp. Totalt 50 timmar på åtta dagar handlar det om.

– Det krävs skickliga lärare som snabbt kan se och fånga in vad eleven behöver jobba med för att nå målen. Niorna ska också hinna med att prövas. Det är begränsat med tid så där är jag övertygad om att kompetens och skicklighet är jätteviktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.