Tre tips hur du själv kan bidra till att minska partiklarna i luften enligt kommunens utredare. Foto: Anna Beijron SVT

Lista: Så kan du själv bidra till bättre luftkvalitet

Uppdaterad
Publicerad

I videon listar Sundsvalls kommuns Lisa Westlund på gatukontoret tre saker som kan göra att luftkvaliteten blir bättre.

Trots att Sverige har bland Europas lägsta halter av luftföroreningar räknar man med att runt 7 600 personer dör i förtid varje år på grund av exponering för framförallt partiklar och kvävedioxid.

Vad kan bidra till att minska mängden partiklar (PM10) i luften? Hör förslagen i videon.

Här är mätaren som registerar partikelhalten i luften på Köpmangatan i Sundsvall Foto: Anna Beijron SVT

VAD ÄR PARTIKLAR?

Partiklar

Partiklar kommer främst från asfalt som rivs upp av dubbdäck. Höga halter av partiklar uppkommer i huvudsak under vår och höst, när många kör med dubbdäck trots att gatorna är torra. Under sommaren och vintrar, när det är snö och is på gatorna, är partikelhalterna låga.

Partiklar som är mindre än 10 mikrometer (en hundradels millimeter) är så små att de kan tränga in i lungblåsorna. De kan orsaka en lång rad olika skador, bl.a. astma, lungcancer och hjärtsjukdomar. Miljökvalitetsnormen är 50 µg/m³ (mikrogram per kubikmeter) i dygnsmedelvärde. Miljömålet är 30 µg/m³.

källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.