Vera och hennes klubbkompisar är bättre tränade än någonsin. Vi hängde med på deras tuffa träning. Foto: Anna Beijron SVT

Så vände brottningsklubben i Sundsvall motgång till framgång under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Brottningsklubben SAIK i Sundsvall stod inför sitt livs utmaning. Hur tränar man en närkampssport under en pandemi? Klubben tänkte nytt och är nu bättre tränade än någonsin tidigare. Se den tuffa träningen i videon.

– Vi tänkte att vi måste göra träningen lite jobbigare och lite roligare och det gjorde vi, berättar tränaren Erik Hoffman.

När pandemin slog till tog man ett snabbt beslut i klubben om att ställa om träningen.

Tränare Erik Hoffman Foto: Anna Beijron SVT

– Antingen så bryter man ihop eller så rättar man sig efter läget, säger Erik Hoffman

Bättre tränade än tidigare

I tre av fem träningsgrupper har man hållit igång. Mestadels utomhus.

– Jag älskar att träna, det är så allsidig träning med brottning säger 16-åriga Petra Åhlén som hållit på med sporten sedan hon var fyra.

Saknar tävlingar

Hon medger att hon saknar att brottas, att slipa tekniken och att tävla. Men som 11-åriga Vera uttrycker det:

– Jag längtar efter att åka långt i brottarbussen till typ Göteborg, men vi har blivit bättre brottare och har blivit starkare och kan springa så mycket snababre på längre distans. Det har varit kul att vara ute.

Svårt med rekrytering

Motivationen finns där, trots allt och klubben håller ihop i tävlingsgrupperna. I de två yngsta grupperna är det svårare.

–Där har vi haft lite större problem. Det är svårare att få dit dem. Sporthallen är inte öppen lika mycket som tidigare och föräldrarna får inte följa med in, konstaterar Erik Hoffman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.