Hör riskerna med minskat idrottande och när Elisabeth Byström tror att tävlandet kan komma igång. Foto: SVT

Coronaeffekt: Kraftig minskning av ungdomsidrottandet i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsidrottandet minskade mest i landet i Västernorrland och Norrbotten i fjol. I klippet hör du vad det kan betyda för ungas livssituation.

Särskilt tydlig är nedgången under hösten och några idrotter har drabbats hårdare än andra när man tittar på antal deltagartillfällen under 2020 jämfört med 2019.

– Det är våra stora idrotter fotboll, innebandy och ishockey där vi ser det största tappet, säger Elisabeth Byström som är distriktsidrottschef på RF-SISU i Västernorrland, som är idrottsrörelsen stödorganisation i länet.

Corona och idrott

Kräver djupare analys

Siffrorna, som är preiliminära, kommer från Riksidrottsförbundet och visar att nedgången i landet är 10,6 procent. Men i Västernorrland minskade idrottandet bland unga mellan 7 och 25 år ännu mer, med 15,2 procent.

– Vi vet inte varför vi ligger sämre till. Vi kommer att analysera det. Idrottsrörelsen har tagit ett stort ansvar för att minska smittspridningen. säger Elisabeth Byström.

Skiljer mellan olika föreningar

Hon säger att vissa klubbar klarat sig bättre än andra, även inom idrotter där det varit svårt. Förutom de största idrottsgrenarna så har en del av kampsporterna med mycket närkontakt också haft ett rejält tapp i aktiviteter och deltagare.

– Vissa föreningar har privatägda anläggningar och har inte varit beroende av kommunerna som stängt sina. Det är också lite olika utmaningar att ställa om och hålla igång inom olika idrotter utifrån restriktionerna.

Omställning nyckeln till framgång?

Vissa idrotter har pausat sin verksamhet och det är en utmaning att följa restriktionerna och samtidigt hålla igång verksamheten.

– Har man kunnat ställa om och träna på andra sätt är det förstås positivt.

Så nytänkande har varit en viktig ingrediens för de som lyckas?

– Kreativitet och nytänkande har varit viktigt, absolut.

Lok-stödet

Det statliga lokala aktivitetsstödet (lok-stöd) är ett stöd till idrottsföreningar som delas ut av Riksidrottsförbundet. Stödet går till verksamheter för personer mellan 7-25 år.

Statistiken bygger på antalet s k ”deltagartillfällen”: det antal personer som deltagit vid en träning eller tävling som pågått i minst 30 minuter. Deltar 20 personer på en fotbollsträning räknas det alltså som 20 deltagartillfällen.

Resultaten ovan baseras på idrottsföreningarnas ansökningar för 2020. Siffrorna är preliminära och smärre justeringar kan komma att genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet