Foto: Lars Johansson

Sabotage mot kraftverksdamm i Knäsjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftbolag har polisanmält sabotage mot en kraftverksdamm i Sollefteå. Vid tre olika tillfällen har dammluckor öppnats – nu har den eller de skyldiga stängt dammluckorna.

Någon gång under förra veckan har en kraftverksdamm i Knäsjön, på gränsen mellan Kramfors och Sollefteå, utsatts för ett försök till sabotage. Dammluckorna har stängts av någon eller några personer, och händelsen är polisanmäld.

– Vi ser mycket allvarligt på sabotaget säger Lars Johansson, driftsansvarig på Elpatron Sverige AB.

Kan leda till stora skador

Dammen reglerar vattenflödet från Knäsjön och i vattendraget nedanför sjön ligger fyra kraftverk som ägs av Elpatron Sverige. Det är ett relativt litet vattendrag och sabotaget upptäcktes innan det han leda till något allvarligt tillbud.

– Risken är att det skulle kunna leda till stor ekonomisk skada för oss och leda till översvämningar och rasrisker säger Lars Johansson.

Fyra sabotage på kort tid

Det är inte första gången kraftbolaget utsätts för sabotage. Under sommaren har man haft liknande problem med sina kraftverk i Nylandsån.

– Där är det folk som öppnat dammen vid tre olika tillfällen under sommaren säger Lars Johansson.

Förbryllar kraftbolaget

Totalt är det nu alltså fyra försök till sabotage som bolaget har polisanmält och man har svårt att förstå varför det sker, om det är av okunskap eller medvetna försök att sabotera.

– Det gör mig förbryllad. Den här gången är det ju en plats som ligger mitt inne i skogen så det känns inte som en tillfällighet säger Lars Johansson, driftsansvarig på Elpatron Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.