Såg mamman misshandlas gång på gång

Uppdaterad
Publicerad

Barnen såg gång på gång hur mamman misshandlades av deras pappa men socialnämnden i Ånge brast i sitt agerande. Riskerna för barnen utreddes aldrig.

Händelserna som inträffade 2017 har lett till att socialnämnden i Ånge kritiseras på fyra punkter. Inspektionen för vård och omsorg har krävt att nämnden ser till att ändra sina arbetssätt så att man uppfyller socialtjänstlagens krav.

Såg mamman misshandlas

Ärendet är ett av de 150 fall av bristande barnutredningar hos socialtjänsten som som SVT och Uppdrag granskning uppmärksammat under den gångna veckan. Två av dessa fall rör Ånge kommun varav det ena handlar om en 12-årig pojke som placerades i ett olämpligt jour-familjehem. Det andra ärendet handlar om ett fall av våld inom familjen där barnen vid gång på gång såg sin mamma misshandlas av pappan.

För barnens bästa

Mamman vände sig till socialtjänsten vid flera tillfällen för att få hjälp vilket så småningom leder till att mamman och barnen placeras i ett skyddat boende.

Barnens situation

Vad som emellertid inte görs är en närmare utredning av barnens situation i det akuta läget. IVO skriver att det trots uppgifter till nämnden om att barnen sett hur mamman misshandlats har nämnden inte gjort någon bedömning av risken att också barnen ska utsättas för våld, eller tvingas bevittna ytterligare våld. Det har inte heller retts ut vad det var för våldshandlingar barnen såg och hur det kan tänkas påverka dem och deras relation till föräldrarna.

Bristande rutiner

IVO är i sin granskning av socialtjänsten också kritisk till att Ånge kommun inte alltid verkar gå till botten och utreda vad som inträffat när man får kännedom om att barn utsatts för våld eller bevittnat våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet