Foto: SVT

Socialnämndens ordförande: ”Vi borde upptäckt det tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Nu medger Birgitta Sjögren (S) , socialnämndens ordförande i Ånge, att jourhemmet var direkt olämpligt. Den kritik man fått från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, upplever hon som rättvis.

I fallet med den 12-årige pojken visar socialtjänstens och IVOs utredningar tydligt att jourhemsfamiljen försökte påverka pojken att stanna. Det var något kommunen inte räknade med att de skulle göra.

– Det blev en märklig situation. Varje barn har rätt till sina anhöriga och i det här fallet var det två bröder som skulle återförenas men av någon anledning satte sig jourhemmet till motvärn, säger Birgitta Sjögren.

För barnens bästa

Kommunen tog då hjälp av polisen för att hämta pojken.

”Det tog tid”

En del av IVOs kritik mot Ånge kommun handlar om att de inte undersökt jourhemmet bättre.

– Vi borde kanske ha upptäckt tidigare att det var en olämplig placering men det tog ju tid innan vi tog kontakterna och det är ju det som blivit fel, säger Sjögren.

– Samtidigt måste man komma ihåg att det här skedde under 2016 då vi var pressade av den stora flyktingtillströmningen. Vi tog emot många ensamkommande barn och då tvingades vi prioritera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet