Kommunen agerade korrekt enligt utredning

Publicerad

Socialtjänsten gjorde inte fel när Eddie Wagerland dödades av sin pappa bara veckor efter att socialtjänsten lagt ned sin utredning av familjen. Det slås fast i den lex Sarah-utredning som startades efter att Uppdrag granskning uppmärksammat fallet.

Sju månader gammal dog Eddie Wagerland till följd av skallskador. Hans pappa dömdes för grov misshandel och vållande till annans död.

Dödsfallet inträffade bara veckor efter att socialtjänsten i Götene kommun lagt ned sin utredning av familjen efter att en läkare slagit larm då Eddie kommit in till sjukhuset med ett brutet lårben. En skada som enligt läkaren inte kunde ha uppstått på något annat sätt än genom våld.

För barnens bästa

Ärendet utreddes inte

Trots detta utredde inte kommunen om man agerat felaktigt i ärendet.

Först efter att Uppdrag granskning uppmärksammat fallet beslutade Eva Thimfors, socialchef i Götene kommun, att socialtjänstens agerande skulle granskas enligt lex Sarah av en extern utredare. 

Nu är utredningen klar och enligt kommunen visar den att socialtjänsten agerade korrekt och att man följt den lagstiftning och de rekommendationer som finns. Det rör sig därför inte om något missförhållande, enligt kommunen.

Socialtjänsten agerade korrekt

– Det påverkar inte det förfärliga utgången. Det är förskräckligt det som har hänt. Men det är skönt för våra handläggare att veta att de har gjort allt som de ska göra, säger Eva Thimfors.

Samtidigt visar utredningen att kommunen brustit i och med att det inte inleddes någon lex Sarah-utredning efter Eddies död. Kommunen uppmanas också att se över sina rutiner vid liknande händelser.

”Vi har gjort fel”

– Det ska verkligen inte behövas att SVT ringer och frågar om det. Vi skulle ha gjort en lex Sarah-anmälan. Jag har frågat runt och det är egentligen ingen som vet varför det inte gjordes. Vi har gjort fel helt enkelt och det finns inget försvar för det, säger Eva Thimfors.

Kommunen har inlett ett arbete för att förbättra rutinerna och trots att det inte har varit tal om något missförhållande enligt lex Sarah-utredningen har ärendet nu skickats vidare till Inspektionen för vård och omsorg.

– Utgången var så allvarlig och det har varit så medialt uppmärksammat så även om utredningen visar att ärendet har hanterats som det ska så känns det rätt att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet