Eddie Wagerland dödades av sin pappa – tidigare utredning lades ner trots läkares larm om misshandel

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Eddie Wagerland dog när han var sju månader gammal, efter att ha misshandlats av sin pappa. Några månader tidigare hade Eddie kommit in till sjukhuset med ett brutet lårben och läkare larmade redan då om att han blivit misshandlad. Trots det lade socialtjänsten ner sin utredning. Sju veckor senare slutade Eddie andas.

Rebecca Wagerland, 24 år, håller fram sin mobiltelefon. I en videosnutt skrattar hennes son Eddie, med mos i hela ansiktet.

– Han charmade alla med sitt leende, han var oftast jätteglad och busig.

För barnens bästa

På hennes väggar sitter bilder på Eddie.

– Jag vill att han ska vara med hela tiden. Han är en del i familjen och han ska alltid vara ihågkommen.

“Jag var dum nog att inte fatta”

Rebecca och Eddies pappa hade varit tillsammans ett drygt år när hon blev gravid. Den 9 december 2015 föddes Eddie på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Några dagar senare kom familjen hem från BB. Strax därpå skedde en första, mindre olycka när pappan var ensam med honom.

Eddie fick ett sår på läppen, enligt pappan hade hans huvud ramlat mot en knapp på pappans skjorta.

– Jag var dum nog att inte fatta, jag trodde ju inte att det var med mening, säger Rebecca.

Hade du sett några våldstendenser hos honom?

– Inte mot personer. Han blev sur ibland och slog på saker, typ på mobilen eller bildörren. Aldrig på någon person.

Läkare gjorde orosanmälan

En dryg månad senare bytte pappan blöja på Eddie. Rebecca låg i sängen och slumrade, då hon plötsligt hörde ett illvrål. När hon såg Eddie på skötbordet, hängde ett av hans ben lealöst. Lårbenet hade brutits av.

– Jag tycker fortfarande att det är ofattbart att det har hänt, att det kan hända en själv. Det är sådant man läser om på nyheterna, säger hon.

Läkaren som behandlade Eddies benbrott heter Jacques Riad och forskar på lårbensbrott. Han bedömde att Eddie blivit utsatt för misshandel och gjorde en orosanmälan till socialtjänsten i Götene kommun, där familjen bodde.

Enligt läkaren Jacques Riad blev Eddie utsatt för misshandel. Foto: SVT/Polisen Foto: SVT/Polisen

Det finns en hög risk att små barn vars lårben brutits återkommer till vården, berättar Jacques Riad.

– Det vet man genom statistik, forskning. Små barn med lårbensbrott, framför allt de under ett år, har en mycket stor risk att återkomma till sjukvården – med värre skador eller till och med att komma tillbaka döda.

Eddie slutade andas

Efter orosanmälan gjorde socialtjänsten en polisanmälan och en förundersökning inleddes. Parallellt startade socialtjänsten en utredning och pappan fick inte vara ensam med Eddie.

Flera läkare vittnade om att lårbensbrottet uppkommit genom våld, trots det kunde åklagaren inte utesluta att skadan uppkommit genom en olycka. Och samma dag som förundersökningen avslutades, lade också socialtjänsten ner sin säkerhetsplanering. Pappan fick vara ensam med Eddie igen.

– Jag kände väl då att de gjorde en bra utredning, men jag visste ju inte vad som skulle ske efteråt, säger Eddies mamma Rebecca Wagerland.

Sju veckor efter att socialtjänsten lagt ner fallet åkte hon till jobbet på morgonen. På eftermiddagen ringde pappan och berättade att Eddie hade slutat andas.

Rebecka Wagerland tillsammans med sin son Eddie. Foto: Privat

Eddie fördes till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg där han förklarades hjärndöd. Den 11 juli 2016 stängdes respiratorn av. Dödsorsaken var kraftigt våld mot huvudet och pappan dömdes mot sitt nekande till sju års fängelse för vållande till annans död och grov misshandel.

Chefen för socialtjänsten i Götene, Eva Thimfors, vill inte kommentera utredningen kring Eddie. Man gjorde inte någon Lex Sarah-anmälan efter Eddies död.

Ni har inte gjort någon utredning av det här, ni måste ju ändå ha diskuterat det internt?

– Nej jag har inte diskuterat det ärendet internt.

Ett litet barn som ni har gjort säkerhetsutredning kring blir dödat och ni pratar inte om det?

– Nej, inte på det sättet.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat fall där barn farit illa trots rop på hjälp, varningssignaler och kunskap hos Socialtjänsten. Reportaget För barnens bästa sänds i SVT1 och på SVT Play onsdagen den 9 januari 2019.

Har du det jobbigt hemma? Hit kan du vända dig

Ungdomsmottagningens hemsida kan du hitta en mängd olika tips om du till exempel blivit utsatt för trakasserier, hedersrelaterat våld eller våld från familjen. Här får du hjälp vem man kan prata med och hur man anmäler ett brott.

BRIS har flera olika kontaktvägar, här kan du både chatta, maila och skriva anonymt i deras forum och få hjälp av både vuxna och andra unga. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis till mellan klockan 14.00-21.00 alla dagar.

På Youmo finns information på flera språk. Här kan du som ung få hjälp och hitta kontaktvägar till flera forum om du behöver stöd!

Ibland vill man söka hjälp utan att någon ska veta om det. Här finns en guide över hur du döljer ditt besök i webbläsaren på datorn eller mobilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet