Säl-synt besök i inre hamnen

Uppdaterad
Publicerad

En sälkut ligger i hamnen i Sundsvall och solar sig. Den lockade en stor folksamling av nyfikna under onsdagen.

Den ligger på stentrapporna och rullar sig i solskenet. Ibland hasar den upp något trappsteg och blänger på alla nyfikna som samlats. Den lilla sälkuten lockade många lunchflanörer i hamnen i Sundsvall att plocka fram mobilkamerorna.

Även om det är mycket ovanligt med en orädd säl mitt inne bland människorna så har det hänt vid en handfull tillfällen de senaste 10-15 åren. Och varje säl blir oerhört populär under den korta tid den förgyller vår vardag.

Skrämda upp på land

Varför sälungar tar sig upp på land kan, enligt biologen Didrik Vanhoenacker, främst bero på att de kan bli skrämda av någonting efter att mamman har lämnat dem.

– Det händer ibland att sälar beger sig åt fel håll. Ibland finns det sälar som har tagit sig flera kilometer upp i skogen och hamnat helt fel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.