Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör renskötaren Lars-Göran Baer om vad han tror är orsaken till att så många olyckor sker, och se renarna längs vägen mellan Bredbyn och Solberg. Foto: SVT

Samebyn förlorar över 100 renar i trafikolyckor varje år: ”Väldigt stort problem”

Uppdaterad
Publicerad

Renar som körs på och dödas på vägarna är ett problem för rennäringen. Vilhelmina södra sameby, som har renar på vinterbete i både Örnsköldsviks och Sollefteå kommuner, förlorar varje år över 100 renar i trafiken.

– Det har blivit mer och mer, säger renskötaren Lars-Göran Baer.

Snö i terrängen och salt på vägbanorna får renarna att söka sig ut på vägarna. Sträckan mellan Bredbyn och Solberg, i Örnsköldsviks kommun, är ett exempel där renar brukar finnas kring och på vägen vintertid.

– Vi har mycket ren i det här området och våra renar kommer naturligt över och längs med den här vägen – det är mitt i ett bra renbetesland, förklarar renskötaren Lars-Göran Baer, som hanterar skadade och dödade renar i sitt jobb som renskötare.

Sopsäckar och skyltar ska varna

Samebyn jobbar förebyggande med att varna bilister och i vissa fall flytta renar för att hålla dem från vägarna.

– Vi begär skyltning och knyter upp en hel del sopsäckar för att göra folk uppmärksamma på att det är renar på vägarna och förhoppningsvis sänka hastigheten, konstaterar Lars-Göran Baer.

”Stora ekonomiska förluster”

Renägare får en ekonomisk ersättning för renar som dödas i trafiken, men enligt branschen och SSR, Svenska samernas riksförbund, täcker det inte de reella förlusterna.

– Allt ni ser här är livrenar, till största delen vajor, som ska ha kalv till sommaren, så det är stora ekonomiska förluster för den enskilde renägaren, säger Lars-Göran Baer.

Under 2021 anmäldes i hela Sverige 1 947 trafikolyckor på väg där ren var inblandad och ifjol var antalet olyckor med ren 1 366.

I klippet ser du hur renar sökt sig ut på väg 348 och Lars-Göran Baer berättar varför han tror att samebyn ser en ökning av renar som körs ihjäl på vägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.