Det samiska folkets nationaldag firas runt om i landet i dag. Så även i Västernorrland. Foto: SVT / arkiv

Samiska nationaldagen firas

Publicerad

Under måndagen firas det samiska folkets nationaldag över hela Sápmi.

I Sundsvall arrangeras bland annat en workshop på Kulturmagasinet där runt 80 elever från Montessoriskolan målar verk i traditionella samiska färger under ledning av konstpedagog Wejdan Derky.

– Intresset för de samiska frågorna har ökat och uppmärksammas nu allt oftare i film och TV. Jag tror att många är nyfikna på och vill vet mer om vår ursprungsbefolkning och hur de levde och lever, säger Carina Möllerberg, kultursekreterare vid Sundsvalls kommun.

Föreläsning

Under måndagskvällen kommer historikern Peter Ericson att föreläsa om samernas historia i Medelpad och söderut. Även det på Kulturmagasinet.

Samernas nationaldag den 6 februari firades för första gången 1993. Det skedde i samband med invigningen av FNs internationella urbefolkningsår i Jokkmokk.

100 år sedan första landsmötet

Datumet för firandet valdes för att hedra minnet av det allra första samiska landsmötet som hölls i Trondheim 1917, alltså för jämnt 100 år sedan.

Sápmi, även kallat Sameland, sträcker sig över hela Nordkalotten och innefattar samerna i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer