Foto: TT

Sämsta majvädret på över 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Lägre temperatur har inte setts av sen 60-talet, då var Viksbäcken varmast. – Det är extremt regnigt och solfattigt med både regnrekord och antisolskensrekord, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

För den som längtar efter sommaren har maj varit en riktigt besvikelse. Rekordkallt har det inte varit, men under hela maj månad har vi bara haft tre ynka dagar med över 20 grader varmt – någonstans i hela landet.

– Det är extremt regnigt och solfattigt med både regnrekord och antisolskensrekord. Sedan är det kylan – medeltemperaturen har inte varit så kall som många tror, men däremot tror jag att det är känslan av få varma dagar som gör det, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Viksbäckens rekord står sig

Hela landet fick mer regn än normalt i maj, och i stora delar av landet föll mer än dubbla mängden regn än normalt.

Landets högsta temperatur i maj är också ovanligt låg: 21,4 grader (i Kristianstad den 12:e maj). För att hitta en lägre högsta-temperatur för maj månad i Sverige får man gå tillbaka ända till den 27 maj 1962, då Viksbäcken i Ångermanland nådde månadens högsta temperatur med 21,2 grader.

Årets hittills varmaste dag är fortsatt den 20 april, då Arvika hade 22 grader varmt. Att landets högsta majtemperatur är lägre än den i april är ganska ovanligt.

Senast det hände var för nästan två decennier sedan, 1996. Och det året var det snarare den extrema värmen i april som stack ut.

Stabilare senare i veckan

Landets studenter kan hoppas på att deras mottagningar inte regnar bort, för det ser lite stabilare ut i senare i veckan. Men någon högsommarvärme verkar inte vara på väg.

– Det blir lite bättre, ingen kraftig omläggning men det blir lite stabilare framför allt i södra Sverige i veckan. Men redan till söndag ser det ut att vara ett nytt regnoväder på gång västerifrån, säger Per Stenborg.

Har ni fått några reaktioner på det dåliga vädret?

– Folk klagar. Och hoppas att det ska ta slut. Men delvis beror det också på att man kanske har för höga förväntningar på maj. Det är faktiskt en vårmånad, framför allt i norr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer