Jan Sahlén, kommunalråd i Kramfors, skräder inte orden. – Skattebetalarna i Kramfors får betala för att Solna inte tar sitt ansvar, säger han. Foto: SVT

Samtal om ”social dumpning” hos civilministern

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska kommuner som drabbats av fenomenet ”social dumpning” har bjudits in till ett möte hos civilminister Lena Micko (S) på tisdagen.
– Det är klart att det går att få ordning på problemet, säger Jan Sahlén (S), tidigare kommunalråd i Kramfors.

Jan Sahlén var en av de första kommunpolitiker som larmade om problemet med social dumpning, alltså när rika kommuner skickar socialt utsatta individer till andra kommuner för att slippa sociala kostnader.

Han drar paralleller med 1800-talet fattigsverige då Kungen fick ingripa och förbjuda socknarna att ”bära” fattighjon över sockengränsen för att slippa försörja dem.

Hoppas på utredning

Han tror inte att regeringen utfärdar något förbud den här gången.

– Jag förväntar mig inte komplett förslag utan hoppas på en utredning av problemet, för den här avarten kan vi inte acceptera, säger Sahlén.

Han är en av dem som ska delta vid tisdagens rundabordsamtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Social dumpning

Mer i ämnet