Inför ministermöte – nu kräver kommuner åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Idag träffar 17 utsatta kommuner i landet civilministern Lena Micko (S) för samtal om social dumpning, däribland Laxå, Ljusnarsberg och Hällefors kommun. Nu kräver kommunerna åtgärder för att komma åt problemen där ekonomiskt utsatta människor hänvisas från rika kommuner till fattiga glesbygdskommuner.

Civilminister Lena Micko (S) har efter påtryckningar från flera glesbygdskommuner bjudit in till dagens möte i Stockholm.

Två av de deltagande kommunerna, Hällefors och Ljusnarsberg, hoppas på ett givande möte.

Social dumpning i Örebro län

– Jag hoppas att mötet kan bära med sig mycket och att man kommer lyssna på oss kommuner. Vårt krav är att regeringen tittar på det här och att de kommuner som satt det här i system tar sitt eget ansvar för sina egna medborgare, säger Annalena Järnberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Hällefors.

”Kravet är att frågan utreds”

Ewa-Lena Johansson (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg, tror att det kommer att krävas lagförändringar för att komma åt problemen. Inför mötet med civilministern hoppas hon få förståelse för situationen.

– Jag hoppas att man kommer att förstå att det här pågår och inte är något tillfälligt, utan sker systematiskt. Sedan hoppas jag vi kan diskutera någon form av lösning. Det kan handla om att göra någon reglering i socialtjänstlagen eller någon annan lag. Kravet från oss är att frågan utreds.

Det som oroar Annalena Järnberg (S) mest är när barnfamiljer och andra ekonomiskt utsatta hamnar i bostäder i dåligt skick.

– Som jag förstår det får personer en lägenhet på ett kontrakt på max två år. Sedan är det bostadbrist och tjänstemän söker bostad till andra kommuner och man ser inte ens vilka bostäder som erbjuds. Det enda man ser är mer eller mindre bara att man blivit av med ett så kallat problem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Social dumpning i Örebro län

Mer i ämnet