Foto: Ur polisens förundersökning

Samtliga tre åtalade frias för Nackstamordet

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga tre män som åtalats för mordet på en man i Nacksta, Sundsvall, frikänns från mordåtalet. De fälls istället för diverse andra brott.

Det var under natten mot den 12 december i fjol som en man i 30-årsåldern sköts till döds i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall.

Mannen träffades av nio skott från två olika vapen i huvudet och på kroppen. De sista skotten avlossades enligt vittnen mot mannen när han låg på marken. Han dog utanför porten där han bodde i en lånad lägenhet. Enligt åklagarens tes lockades mannen ut från bostaden och motivet tros vara en uppgörelse i narkotikakretsar.

Tre män som greps kort efter dådet åtalades alla för mordet och åklagaren yrkade på livstids fängelse.

Bevisningen höll inte

Men den tekniska bevisningen höll inte. Sundsvalls tingsrätt konstaterar i sin dom att åklagaren har ”förebringat en mycket omfattande utredning som i enskilda delar framstår gedigen”. Det finns enligt rätten flera omständigheter som talar för att de tre har befunnit sig i Nacksta den aktuella kvällen och där också kunnat agerat på det sätt som åklagaren har påstått.

Men rätten menar att det inte går att entydigt och klart utesluta att det kan vara någon eller några andra än de tre som har bragt mannen om livet eller att någon eller några andra än de tre varit på platsen vid tidpunkten för beskjutningen såväl i trapphuset som utanför fastigheten. De tre åtalades för mord men samtliga frias alltså.

DNA-bevis på mordvapnen

Efter mordet hittades de två pistoler som mördarna använde. På en av dem, och den mössa den var inlindad i, hittades DNA från samtliga tre misstänkta. På den andra fanns DNA från två av dem.

Sundsvalls tingsrätt menar att det talar för att de tre hanterat vapnen. Men eftersom det finns DNA-spår från fler personer är det inte ett bevis för att de skjutit.

På trions kläder hittades tändsatspartiklar men rätten menar att de kan ha hamnat där vid ett annat tillfälle. Tingsrätten anser inte heller att åklagaren lyckats visa hur de tre männen lyckades lura ut mordoffret ur lägenheten.

Ingen vill prata

Trion har under hela utredningen och rättegången nekat till brott. De har i de flesta fall vägrat att svara på frågor.

– Om man pratar finns det risk att man blir skjuten. Det cirkulerar mycket vapen och narkotika, sade en av de åtalade i rätten.

Vittnen har också varit rädda att visa ansiktet när de vittnat under rättegången.

Döms för andra brott

Den yngste, en 26-åring, fälls för vapenbrott, ringa narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning och döms till två månaders fängelse. En 27-åring fälls för ringa narkotikabrott och tillåtande av olovlig körning. Straffet blir 60 dagsböter á 50 kronor. Den tredje åtalade,  28 år, döms för vapenbrott, grov stöld, skadegörelse och narkotikabrott till fängelse i ett år och två månader.

Åklagare Marina Amonsson vill idag inte uttala sig. Men hon meddelar att hon är besviken på domen och överväger att överklaga den till högre instans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet