Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar vi bland andra krafterna bakom satsningen och en långväga besökare med koppling till timmerhistoria. Foto: Abdullatif Haj Mohammad

Ådalens industrimuseum i Kramfors invigt – vill bevara den lokala historien

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen skrevs ny historia när Ådalens Industrimuseum invigdes – platsen för världens största timmersorteringsanläggning 1915–1965.

– Det finns ett tomrum som vi fyller när vi berättar den här historien, säger Karin Högström, ordförande i Ådalens Industrimuseum.

Den ekonomiska föreningen Ådalens Industrimuseum driver och utvecklar museet i samarbete med Sandslåns samhällsförening.

Museiföreningen har under några år renoverat platsen, designat rummen och återställt detaljer för att ge den bästa bilden av platsen – och i helgen var det alltså dags för invigning.

– Man får lära sig lite om kulturen som kan uppstå i den här stora verksamheten, säger Thomas Kjellberg Jensen, besökare från Skåne.

I klippet träffar vi bland andra krafterna bakom satsningen och en långväga besökare med koppling till timmerhistoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.